top of page

Just do it

Bijgewerkt op: 13 dec. 2021


“Ik wéét het! Maar..”


Ik denk dat dit by far de zin is die ik in mijn leven het meeste hoor. “Ik weet het maar..”.


En ja, het is zelfs waar: we weten het eigenlijk allemaal wel: dat we beter moeten zorgen voor onszelf, dat we gezonder moeten eten, dat we vroeger moeten gaan slapen, dat we assertiever moeten zijn, dat we meer moeten bewegen, meer rust nemen..

Alleen, goh, hoewaarwanneerdan? Daar haper je toch nog wat.

Dus hou je het nog maar eens bij het lezen van een boek over mindfulness, het volgen van een blog met relaxatietips (“blinkblink”😇), een nieuwe quote op je frigo die je er moet helpen aan herinneren “relax, it’s just stress”..

En opnieuw: alles wat je leest, al die info, dat weet je inderdaad al, dat is niet nieuw. Alleen, je komt er niet toe dit ook daadwerkelijk in de praktijk om te zetten, hebt honderden excuses (met als favorietje “tijd”), stelt uit en denkt “I know..”. En het blijft bij theorie. Again.


Vergelijk het met je rijbewijs halen.

Met de theorie alleen kom je er niet. Je mag nog zo’n krak zijn in verkeersborden ontcijferen, alles weten over de voorrang van rechts-regel of je pinkers beatboxgewijs kunnen imiteren, een chauffeur ben je echter nog niet. Daarvoor moet je eerst in een gaan auto zitten en alle theorie toepassen: je moet leren gas geven en remmen, (liefst) zonder brokken maken leren sturen, tegelijk het verkeer rond je kunnen inschatten en je auto onder controle houden, een perfecte oog-handcoördinatie aanleren, .. Je lijf moet ervaren hoe het is een auto te besturen: tot het op automatische piloot gaat. Het heet niet voor niks “op automatische piloot”. Je moet maw zoveel oefenen, dat het uiteindelijk vanzelf gaat.

Het gaat van weten, naar doen, naar worden.

Van theorie, naar oefenen, naar chauffeur worden.


Zo gaat dat met leren ontspannen ook:

alle boeken over onthaasten ten spijt, alle zelfhulptips als “rust in je hoofd in 5 minuten” en “10 snelle ontspanningstips”, alle inspirational quotes op je magneetbord.. Zolang je deze niet in de praktijk omzet gebeurt er niks. Noegaballen. Je weet alleen weer wat meer (en je hoofd zit dus ook weer wat voller).


De meeste mensen “weten” en hopen dat ze van daaruit gaan “worden”: “Als ik maar hard genoeg weet dat en hoe ik moet ontspannen, dan word ik dat wel.”

Nah, niet dus.

Je moet het echt gaan doen.

Weten, doen, worden.

Het leuke aan dat doen, dat ervaren dus, is dat het daardoor ook in je systeem blijft zitten. Je moet dan eigenlijk niet eens meer weten wat je doet.

Eens chauffeur, altijd chauffeur. Het gaat als vanzelf.

Eens connectie met de rust in jezelf, altijd connectie met de rust in jezelf. Anytime.


Dus


Hoe zou het zijn als je jezelf niet meer hoort zeggen: “ja, ik wééééét dat allemaal wel, maaaaaaaar..” en je weer vrolijk (nu ja, vrolijk?) doorgaat met hetzelfde doen: als een stressbal door je leven stuiteren.

Dat je maw al dat “boekenweten” eens in de praktijk zou omzetten en zou ervaren hoe heerlijk ontspannen jij je kan voelen met echt poepsimpele tips en tricks.

Op automatische piloot leren ontspannen als een pro?


Wanna know how?

Just do it! 😉

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page