top of page

A hug a day keeps the doctor away!

Bijgewerkt op: 13 dec. 2021Wist je dat de gemiddelde knuffel tussen twee mensen ongeveer 3 seconden duurt? Onderzoekers hebben echter iets fantastisch ontdekt: wanneer een knuffel minstens 20 seconden duurt, heeft deze een therapeutisch effect op je body en mind. De reden is dat een intense omhelzing een hormoon vrijmaakt, het stofje oxytocine, ook gekend als “the love hormone”. Dit hormoon heeft veel voordelen op onze fysieke en mentale gezondheid: het helpt ons te relaxen, geeft ons een veilig gevoel en kalmeert onze angsten. En dit allemaal gratis en voor niks elke keer we iemand knuffelen, stoeien met onze kinderen, onze hond of kat aaien, met onze partner dansen of simpelweg iemand een schouderklopje geven. Zalig toch!


Virginia Satir, een beroemd psychologe, zei ooit: “We need 4 hugs a day for survival. We need 8 hugs a day for maintenance. We need 12 hugs a day for growth.”


Tijdens een knuffel komen ook andere hormonen vrij als serotonine en dopamine, die een verdovende invloed hebben op het lichaam en gevoelens van rust, welzijn en kalmte creëren.


Met andere woorden: knuffels zijn een geweldige manier om stress tegen te gaan en negatieve emoties te overwinnen.


Hieronder nog enkele voordelen van knuffelen:


♥ 1. Knuffelen verhoogt oxytocine in je lichaam


Je knuffelhormoon oxytocine zorgt ervoor dat je je gelukkiger en meer verbonden gaat voelen.


♥ 2. Knuffelen verbetert de band met je geliefden en versterkt een gevoel van veiligheid


Mensen vergeten vaak hoe betekenisvol en nuttig een aanraking kan zijn. Een knuffel kan eventjes de dagelijkse stress doorbreken en zorgt ervoor dat de band met de persoon die je vastpakt dieper wordt. Tijdens een knuffel focus je je namelijk enkel op die andere persoon en wat je voelt voor hem/haar. Het warme gevoel dat je van knuffelen krijgt zorgt ervoor dat je jezelf veiliger voelt en jaagt gevoelens van eenzaamheid weg.


♥ 3. Knuffelen verlaagt stress

Cortisol is een hormoon dat ook wel het stresshormoon wordt genoemd. Elke vorm van stress zorgt ervoor dat het hormoon vrij komt. Een goede knuffel verlaagt het cortisol gehalte en hierdoor zul je dus ook minder stress ervaren! Een paar keer per dag een knuffel geven of krijgen kan helpen om je zenuwen te kalmeren en voorkomen dat stress, angst en andere negatieve emoties je leven ingewikkelder maken.


♥ 4. Knuffelen verlaagt je bloeddruk en dus het risico op hartaandoeningen


Yup, alweer oxytocine! Door zoveel mogelijk knuffels per dag te verzamelen zal je bloeddruk dalen waarvoor je hart je dan weer dankbaar is. Een dagelijkse dosis knuffels is in staat om het hart te beschermen door de hartslag en bloedstroom te controleren.


♥ 5. Je vertrouwen krijgt een boost


Na een stevige knuffel voel je je minder angstig en onrustig, waardoor je minder afhankelijk wordt van de meningen van anderen om je op je gemak te voelen. Knuffelen verhoogt vertrouwen, voedt relaties met anderen en verhoogt zelfvertrouwen.


♥ 6. Knuffelen verhoogt je immuunsysteem

Wanneer er voldoende oxytocine wordt vrijgelaten, verlaagt dit je kans op het ontwikkelen van infecties en auto-immuunziektes. Dit komt doordat hierdoor de hoeveelheid antilichamen omhoog gaat waardoor het lichaam beter bestand wordt tegen virussen en bacteriën.


♥ 7. Knuffelen verbetert je gemoedstoestand


Een knuffel krijgen van iemand van wie je houdt kan je dag volledig omdraaien en negatieve emoties verdrijven. Door te knuffelen delen we positieve emoties die ons kunnen herladen met positieve energie.


♥ 8. Knuffelen herverbindt je lichaam met je geest


Door alle drukte, hectiek en chaos die je soms op een dag mee maakt, kan je een beetje uit contact raken met wat je eigenlijk voelt, sta je minder stil in het hier en nu. Een stevige knuffel kan ervoor zorgen dat je weer een beetje meer bewust wordt van dat hier en nu. Een knuffel kan je helpen een betere houding aan te nemen, dieper adem te halen en in een meer ontspannen staat te komen. Zelfs pijn en depressie kunnen verzacht worden door een welgemeende knuffel.


♥ 9. Knuffelen kan leiden tot meer

Zelfs een niet-erotisch getinte aanraking kan dopamine vrijmaken, het hormoon dat seksuele lust verhoogt. Een lieve knuffel krijgen van je partner kan leiden tot meer, wat uiteraard een win-win is voor allebei! Seks is bovendien ook een goede stress-ontlader, en een eenvoudige manier om nog wat te bewegen.


♥ 10. Knuffelen verzacht pijn


Net zoals het je immuunsysteem een boost geeft en oxytocine vrijmaakt, vermindert knuffelen pijn. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer je pijn hebt in je nek? Juist, je wrijft erover. Zelfs een kleine aanraking zoals in je nek wrijven zorgt ervoor dat er al voldoende oxytocine wordt vrijgemaakt om je beter te doen voelen. Beeld je dus in wat een heuse knuffel kan doen!


Knuffelen is by the way de mooiste manier om te laten zien dat je iemand graag ziet, zonder een woord te zeggen.


So, free hugs for everyone!
14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page