top of page

Instant soup

Bijgewerkt op: 24 mei 2022


Instant happiness. Instant satisfaction. Instant joy. En instant relaxation.


Dit wordt een beetje een strenge blog. En streng, dat is niet van mijn gewoonte. Maar we zijn o zo verwend geworden.


We krijgen tegenwoordig de meeste zaken zo op ons bord geworpen. Pizzaatje? Binnen het half uur aan je deur geleverd. Nieuwe phone? Voor 23:59 besteld, morgen in huis. Boodschappen? Vanavond thuisgebracht door je supermarkt. 10 jaar jonger uitzien? In no time met een fotofiltertje.


Maar ook: Moe? Zo opgelost met een koffietje. Overspannen? De dokter schrijft je wel een pilletje voor. Koud? Verwarming aan. Warm? Airco aan.


Instant soup. Zo noem ik het. Ken je ze nog? De Royco soupjes? In 1 2 3 soep. Maar ook in 1 2 3 weer honger


En dus ook: ontspannen? Dan liefst nu onmiddellijk zo diep mogelijk en voor altijd.


We maken er een soupje van. Want zo werkt het helaas niet.


Wat je opgebouwd hebt aan stress en spanning, zit diep verankerd in je lichaam (en hersenen). Je hebt je lichaam gewoon gemaakt, ja zelfs getraind om met spanning en stress te reageren op het dagelijkse leven.


En dus zul je je lichaam dat ook weer moeten afleren. En dat vraagt tijd.


Ja, tuurlijk zal een ontspannen massage deugd doen. Ja tuurlijk helpt die ademhalingsoefening je de paniekaanval door te komen zonder kleerscheuren. En off course is dat inzicht over hoe om te gaan met piekergedachten heel waardevol.


Maar het is waardeloos als je er niet mee aan de slag gaat. Het helpt je niets als het niet wordt herhaald. Het is verloren tijd en geld als je het bij die ene keer blijft.


Je lichaam is een gewoontedier. En dat speelt in ons voor- en nadeel: het blijft makkelijk hangen in gewoontes maar het leert dus ook makkelijk nieuwe gewoontes. Als je maar een beetje gewoon veel herhaalt .


Vergelijk het met leren autorijden: voor je zelfs nog maar in een auto mag stappen, moet je eerst de theorie kennen (inzicht). Maar met de theorie alleen, word je geen chauffeur. Je moet autorijden oefenen (toepassen): je lichaam moet het herhaaldelijk doen totdat het een automatisme wordt(integratie).


En zo werkt het ook met relaxeren: je moet het begrijpen, toepassen en integreren zodat het een automatisme wordt. Zodat je lichaam de oude gewoonte van stress in een nieuwe gewoonte van ontspannen heeft omgezet.


Het vergt consistentie, herhaling, en ja (bah, het woord alleen al) zelfs discipline om een nieuwe gewoonte te integreren. En ja dat kan soms lastig zijn.


Maar je hoeft dit niet alleen te doen. Een coach kan je bijstaan, je aanmoedigen, je onderweg feedback geven en je bijsturen waar nodig. Een coach is je partner in crime en time die samen met jou op pad gaat om je oude patronen om te zetten in nieuwe gewoontes. Een coach zorgt er voor dat je er geen soupje van maakt. Een coach is je delivery (wo)man die je de goed-nieuws boodschap brengt dat je goed bezig bent, je rij-instructeur op weg naar ontspanning, je post-itje op de spiegel dat je helpt herinneren dat je er relaxed 10 jaar jonger uitziet


Kan je wel wat hulp gebruiken je stressgewoontes te veranderen? Just give me an instant call

20 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page