top of page

IF YOU CAN’T GO OUTSIDE, GO INSIDE

Bijgewerkt op: 13 dec. 2021Naast lichamelijke in- en ontspanning, is onze geestelijke minsten even belangrijk voor het opbouwen van onze immuniteit.

De meest efficiënte, maar daarom niet makkelijkste manier hiervoor, is mediteren. Meditatie als medicijn zeg maar. Dus als je bijvoorbeeld hardlopen of fitness doet om je lichaam te trainen en gezond te houden, dan kan je mediteren om je geest te trainen en weerbaar te maken.

Gedachten zijn krachten: ze bepalen je emoties. Je gedachten zijn dus de baas over hoe jij je voelt. Meestal zijn we ons niet (zo) bewust van die gedachten, maar ze beïnvloeden ons wel continu. Meditatie kan er voor zorgen dat je meer controle krijgt over deze gedachten zodat je je minder laat leiden door emoties.


Waarom mediteren goed voor je is…

-Je krijgt een sterker immuunsysteem

-Het zorgt voor minder stress en angst

-Het geeft meer zelfvertrouwen

-Je kan beter slapen

-Het zorgt voor een betere focus en concentratie

-Je wordt weerbaarder

-Het voorkomt depressie

-Je bent positiever

-Je wordt gelukkiger

-Je bent meer emotioneel in balans

-Je ontwikkelt meer compassie


Hoe werkt meditatie?

Heel simpel gezegd is mediteren net als rusten, maar dan mentaal. Tijdens meditatie neem je even een moment om tot rust te komen en niet mee te gaan in de gedachten die in je hoofd rondgaan.


Hoe doe je dat nu, mediteren?

Onderstaand filmpje legt je dit op een eenvoudige manier uit.Mediteren in 5 stappen

-Ga zitten (of liggen als je dat liever wilt) zorg dat je comfortabel zit met je rug recht. Let erop dat je gemakkelijk kan blijven zitten en niet inzakt. Als het nodig is kun je jezelf ondersteunen met een (meditatie)kussen.

-Zet een timer. Gewoon op je telefoon of als je een lief belletje wilt aan het eind van je meditatie kun je de meditatieapp insighttimer gebruiken. Kies een tijd om mee te beginnen. 5 minuutjes is een prima start!

-Adem een keer diep in en uit en ontspan de spieren in je gezicht en ontspan je schouders.

-Wordt je bewust van je zintuigen. Van alle geluiden, van de geuren, alles wat je voelt aan je huid en in je lichaam.

-Observeer dat je gedachtes opkomen (dat doen ze namelijk bijna altijd en helemaal vanzelf) Laat je gedachtes komen en ook weer gaan. Net als je ademhaling.


Hoe vaak moet ik mediteren?

Regelmatig mediteren (bijv. dagelijks 5 minuutjes) heeft enorm veel voordelen. Soms ervaar je die al direct tijdens de meditatie, maar de meeste ervaar je juist gedurende de rest van je dag.


Andere meditatieapps zijn calm en headspace.

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page