top of page

Can you allow your mind to keep quiet?

Bijgewerkt op: 13 dec. 2021Als er iets is wat ik veel hoor en zie in deze corona tijd, is dat we met z’n allen de impact van deze crisis proberen te controleren door hem te proberen begrijpen, door erover na te denken, er veel over te praten, te schrijven.. En iedereen heeft wel zijn “gedacht” over what to do and what not.


En dat is een manier om hiermee te dealen maar..


het enige wat we daarmee proberen doen, is vooral alles wat ín ons leeft te proberen controleren: alle emoties en gedachten die onvermijdelijk bij deze crisis ontstaan.


We zijn allemaal verslaafd aan onze gedachten; het is een gewoonte geworden om een groot deel van onze aandacht aan onze gedachten te geven. We voelen ons heel oncomfortabel met stilte. In die stilte worden we immers geconfronteerd met al die gedachten en gevoelens die we lang hebben kunnen negeren: angst, bezorgdheid, frustratie, ongeduld, paniek, irritatie, twijfel.. Nu we allemaal "opgesloten" zitten, verliezen we de controle over al die gedachten en gevoelens die we netjes konden wegstoppen achter allerlei afleiding. En nu veel verstrooiing wegvalt, komen we in de problemen. Dus gaan we meer nadenken om met die nieuwe gedachten de oude te kunnen overdenken. Vooral niet stilvallen.


In de stilte worden we immers uitgenodigd om ons over te geven, controle los te laten, te vertrouwen, te voelen. En laat dat nu net zijn wat we niet willen in periodes van stress en angst: controleverlies.


Denken geeft ons een vals gevoel van controle: dan hoeven we niet te voelen. En dat maakt ons gek want met gedachten komen gevoelens en dus hoe meer je denkt, hoe meer je voelt. Het onderdrukken van al die extra gevoelens met nog meer gedachten.. Tja, dat zorgt voor een vicieuze cirkel: gedachten over gedachten over gedachten..


Maar hoe stop je nu met denken? Kun je je mind echt stil krijgen?


Tip: probeer vooral niet te stoppen met denken. Dan geef je net aandacht waar je geen aandacht aan wilt geven: juist, je gedachten. Het wordt een gevecht dat je toch niet wint. Probeer maar eens niet aan een roze olifant te denken..


Dus hoe doe je dat dan: niet denken?


Laat je geest gerust, laat je gedachten er allemaal zijn. Geef er geen aandacht aan. En als je je geest alleen laat, dan stilt hij zichzelf.


Alan Watts, de beroemde filosoof, legt het helder uit in deze video
8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page