top of page

HUIS-TUIN-KEUKENMIDDELTJES OP GROOTMOEDERS WIJZE OM JE IMMUNITEIT TE BOOSTEN

Bijgewerkt op: 12 dec. 2021Vandaag geef ik je een aantal krachtige wapens mee die moeder natuur ons gratis via voeding aanreikt (of onder de vorm van supplementen of kruiden of tincturen) om je immuniteit te boosten.


#VitC: definitely vitC! Als er 1 ding is wat je in huis moet halen, dan is het vit C. En dan nog liefst de ontzuurde vorm. Ontzuurde vitamine C (ascorbatencomplex) is vrij van ascorbinezuur, en is daardoor vriendelijker voor de maag en zorgt voor een betere opname en werking. Vit C activeert het immuunsysteem en vult antioxidanten in het lichaam aan. Het is goed voor de gemoedstoestand en draagt het bij aan de vermindering van vermoeidheid.


Voeding: groente, fruit, aardappels, citrusvruchten, koolsoorten, kiwi’s, bessen en aardbeien of als supplement.


Let op: vit C neem je best kort in hoge dosis in, min 2 g/dag om het beste resultaat te hebben


#Zink: Zink is een van de belangrijkste elementen voor het immuunsysteem. Het bevordert de productie van antistoffen en elimineert zo heel wat bacteriën.


Voeding: vlees, zuivel, vis (haring), bruinbrood, peulvruchten en rijst of als supplement. Weet je dat in oesters de hoogste dosis zink zit? Feest!


#VitD: In tegenstelling tot de meeste andere vitamines is niet je voeding, maar de zon de grootste leverancier van vit D. Door het contact van de UV-stralen uit de zon met je huid wordt deze vitamine aangemaakt. Kom (dus toch) uit uw kot!

Voeding: vette vis, zoals haring, zalm en makreel, vlees en eieren of als supplement.


#Knoflook: knoflook is dé antibioticakuur van moeder natuur. Het bevat een stof die de activiteit van witte bloedcellen bevordert. Die witte bloedcellen staan dan weer in voor de vernietiging van bacteriën. Die anderhalve meter afstand is dan misschien toch welgekomen 😉


#Gember: helpt bacteriën en infecties afweren. Bovendien bevat gember antioxidanten. Gember werkt als een ontstekingsremmer en het stimuleert je immuniteit. Gember ontsmet je longen en is verzachtend voor de keel.


#Kurkuma: het levende goud, dé ontstekingsremmer! Corona zorgt voor ontstekingen in de luchtwegen, kurkuma is de krachtigste natuurlijke ontstekingsremmer.


#Honing: of nog beter, koninginnebrij of propolis. Honing is een zeer waardevolle bondgenoot voor de immuniteit. Het werkt als een natuurlijk antibioticum: het heeft een antibacteriële werking, bevat heel wat vitaminen, mineralen, aminozuren waardoor je immuunsysteem goed blijft functioneren. Honing is een sterk antioxidant en is anti-inflammatoir, immuun stimulerend én antimicrobieel. De breedspectrum antibiotische eigenschappen van honing zijn nog sterker geconcentreerd in propolis. Propolis versterkt bovendien onze afweer tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.


#Lotuswortel: Virussen houden van slijmen om zich in te nestelen. Lotuswortel helpt tegen hoesten en slijm. Ook het beperken van voedingsmiddelen die slijm produceren is belangrijk. Denk aan melkproducten en natuurlijk alle producten waar je intolerant aan bent.


#Groenethee: Groene thee doet stress verminderen, een grote vijand van je immuunsysteem.


#Echinacea: Echinacea beschermt preventief en is ook effectief tijdens infecties van de bovenste luchtwegen. Bovendien beschermt en herstelt echinacea de slijmvliezen.


#Probiotica: 80% van ons afweermechanisme en gezonde bacteriën die je natuurlijke immuniteit bepalen bevinden zich in de darmen! Gezonde voeding is bijgevolg een hoofdrolspeler om je natuurlijke immuniteit in topvorm te houden. Problemen met de weerstand kunnen verholpen worden met behulp van goede darmbacteriën, probiotica genoemd.


Voeding: gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kombucha, kefir, tempeh; miso, kimchi of als supplement


#Ravensara: de etherische olie van ravensara werkt anti-viraal


Mijn favorite booster? Een kop heerlijke ginger lemon curcuma honey tea. Een stukje nostalgie van toen ik door de (koude) Himalaya trok 🙂.

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page